Tips bij leverancierskrediet

Leverancierskrediet is een speciale vorm van krediet. Bij de aanvraag etc. kunt u deze speciale tips bij leverancierskrediet gebruiken.

Leverancierskrediet

Vaak is het zo dat bij levering van goederen direct betaald dient te worden. De mogelijkheid om over meerdere termijnen te laten betalen is eigenlijk het leveren van krediet, de leverancier is in principe een kredietverlener. Het bedrag van de rekening kan men dan als het ware zien als het kredietbedrag. De grote voordelen van zo’n leverancierskrediet zijn eigenlijk dat er geen contract hoeft te worden opgesteld ook ontbreekt het aan onnodige complexe vragen over uw verleden etc. Er wordt ook niet vereist dat u bepaalde zekerheden verstrekt en ook uw kredietwaardigheid wordt vaak niet onderzocht.

Populariteit leverancierskrediet

Betalen, weken of maanden na ontvangst van het product, wordt steeds populairder, dit blijkt ook uit het onderzoek van Graydon. Vaak wordt er bij directe betaling wel een korting van 2% of iets dergelijks aan verbonden. Toch is het
Graydon levert zakelijke informatie, het kredietinformatiebureau kwam met de informatie naar buiten dat er nog meer een beroep gedaan wordt op leverancierskrediet. Dit heeft volgens hen waarschijnlijk te maken met het feit dat banken terughoudender zijn geworden door de crisis die woedt.

In het onderzoek van Graydon zijn ook finance professionals ondervraagd in het midden-en kleinbedrijf en men geeft daar aan aan dat zij moeilijker krediet kregen, maar liefst 85 procent van de ondervraagde finance professionals gaf dit aan. 77 procent geeft zelfs aan dat banken het bedrijfsleven kapot maken.

Bedrijven zorgen er zelf voor dat kredietverlening niet volledig tot stilstand komt, dit fenomeen bestaat al decennialang.
Bedrijven die elkaar op rekening leveren, vormen samen al decennia lang de grootste bank van Nederland, aldus Graydon. “Bedrijven geven een gratis lening, want zelfs over het bedrag dat te laat wordt betaald, rekent het bedrijfsleven zelden tot nooit rente”, aldus Gertjan Kaart, algemeen directeur Graydon Nederland.

Tips bij leverancierskrediet: Let op het risico

De eerste tip, in de rij van tips bij leverancierskrediet, is dat u niet te veel moet steunen op het leverancierskrediet. Een teveel aan leverancierskrediet kan zorgen voor een gevaarlijke liquiditeitspositie. U heeft kort vreemd vermogen waar u langdurig op leunt, voor meerdere periodes, het kan dus gezien worden als lang vreemd vermogen. Wanneer de leverancier het krediet intrekt, komt u direct in betalingsproblemen. Let dus goed op deze tips bij leverancierskrediet.

Als u eigenaar bent van een winkel kunnen er maandelijks producten besteld worden bij dezelfde leverancieren. Er wordt bijvoorbeeld voor€5000 geleverd aan een bepaald product dat na twee maanden betaald moet worden. Het totale krediet is dan €10000, als u niet betaalt dan bent vele euro’s aan kredietruimte kwijt. Dit is een van de belangrijkste tips bij leverancierskrediet, onderhoudt uw relatie met de leverancier!

Het kan natuurlijk ook zijn dat uw leverancier zelf in betalingsproblemen komt of weet dat u zeer afhankelijk bent van hen. Hierdoor kunnen zij u wellicht voor het blok zetten. Het is dus ook raadzaam om te kijken met wie u in zee gaat ook al heeft u geen contractverplichtingen met hen.

Het is dus raadzaam om goed te kijken met welke leverancier u een langdurige relatie wilt aangaan. Het leverancierskrediet biedt namelijk vele voordelen. Lees deze tips bij leverancierskrediet goed.