Voorbeelden leverancierskrediet

Leveranciers is krediet dat waar vrijwel iedereen mee te maken heeft gehad, voorbeelden leverancierskrediet zijn er genoeg.

Wat is leverancierskrediet?

Een ieder heeft wel te maken gehad met leverancierskrediet, het wordt namelijk geleverd B2B, oftewel business-to-business (bedrijf tot bedrijf) maar ook B2C oftewel business-to-consumer (bedrijf tot consument). Dit wordt resp. ook wel productief leverancierskrediet en consumptief leverancierskrediet genoemd. U als consument heeft waarschijnlijk wel eens iets besteld en dat pas later betaald, vooral door de toenemende populariteit van online bestellingen. U krijgt vaak een product al binnen voordat u hoeft te betalen, vaak ligt de termijn op twee weken. U heeft dan als het ware krediet ontvangen van de leverancier, het openstaande bedrag is dan als het ware het kredietbedrag.

Voorbeelden leverancierskrediet

Zoals eerder gezegd is het leverancierskrediet wellicht populairder geworden door het steeds populairder worden van het online winkelen. Er zijn tal van voorbeelden leverancierskrediet, wie kent de leuzen zoals ‘koop nu en betaal pas in 2015’ niet. Deze reclameteksten worden toegepast bij meerdere producten: auto’s, televisies, noem het maar op. Dit zijn voorbeelden leverancierskrediet, om precies te zijn zijn dit voorbeelden van consumptief leverancierskrediet. Er zijn echter ook vele voorbeelden van productief leverancierskrediet.

Starters hebben vaak niet direct geld beschikbaar voor de initiële voorraadopbouw daarom steunt men vaak op het leverancierskrediet. Hetzelfde geldt overigens ook voor kleine ondernemers. Bedrijven zijn eigenlijk allemaal banken voor elkaar op deze manier die al decennialang bestaat, met name in deze crisisperiode is het een belangrijke bron van financiering. Banken staan namelijk niet te springen om bedrijven krediet te verlenen en vaak zijn zij ook niet eens meer in staat om krediet te verlenen door strengere regels. Het leverancierskrediet wordt vaak gebruikt voor het opbouwen van voorraad.

Waarom leverancierskrediet?

Betalen, weken of maanden na ontvangst van het product, wordt steeds populairder, dit blijkt ook uit het onderzoek van Graydon. Vaak wordt er bij directe betaling wel een korting van 2% of iets dergelijks aan verbonden. Toch is het niet altijd mogelijk voor alle ondernemers om direct te betalen, vandaar ook de populariteit van dit krediet. Bijkomende voordelen zijn dus de snelheid waarmee afspraken gesloten kunnen worden met een leverancier, er zijn ook geen kredietwaardigheidscontroles of wat dan ook vereist. Deze eisen, inclusief met de zekerheid die banken vaak eisen, vormen vaak een belemmering voor velen om een kredietaanvraag te doen bij de bank.

Graydon is een bedrijf dat zakelijke informatie levert, Graydon kredietinformatiebureau deed een onderzoek onder finance professionals en hun gebruik van leverancierskrediet. Ook zij melden dat het populairder geworden is door de crisis. In het onderzoek van Graydon zijn ook finance professionals ondervraagd in het midden-en kleinbedrijf en men geeft daar aan aan dat zij moeilijker krediet kregen, maar liefst 85 procent van de ondervraagde finance professionals gaf dit aan. 77 procent geeft zelfs aan dat banken het bedrijfsleven kapot maken.

Bedrijven zorgen er zelf voor dat kredietverlening niet volledig tot stilstand komt, dit fenomeen bestaat al decennialang.
Bedrijven die elkaar op rekening leveren, vormen samen al decennia lang de grootste bank van Nederland, aldus Graydon.